Lage Temperatuur Verwarming

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een centrale verwarming met radiatoren. Als het buiten koud is, pompt de verwarmingsketel water van 80 à 90°C naar de radiatoren. Die worden heet en verwarmen de lucht in de kamers. De lucht stijgt op en blijft tegen het plafond hangen. Om het comfortabel te houden moet de bewoner daardoor warmer stoken. Dit kost onnodig veel energie. Vandaar dat er steeds vaker wordt gekozen voor lage temperatuur verwarming, afgekort LTV.

Lage Temperatuur Verwarming
Lage temperatuur werkt nét zo goed In plaats van kleine radiatoren die heel heet worden kun je ook werken met grote oppervlakten en lagere temperaturen, tot circa 45 graden. Hierdoor hoeft u minder hoog te stoken en ervaart u toch hetzelfde of zelfs een beter comfort. En met minder stoken, bespaart u bovendien energie en dus geld. Verwarmen en koelen kan bijvoorbeeld via convectoren, wandpanelen of buizen in de vloer of muren. Hiermee wordt de ruimte net zo goed warm, maar zonder de nadelen van radiatoren met hoge temperaturen.

Warmte en koeling via de vloer
Een prima oplossing voor LTV is verwarming via leidingen in de vloer. Vloerverwarming verwarmt de ruimte heel gelijkmatig waardoor het al veel eerder behaaglijk is. Daardoor kunt u de thermostaat wat lager zetten. Dit scheelt voor elke graad Celsius maar liefst 6% stookkosten! Bijkomend voordeel van het duurzame energiesysteem is dat u in de zomer, als het buiten erg warm is, ook koud water door de leidingen kunt laten stromen. Tijdens warme zomerse dagen kunt u het in huis een stuk koeler krijgen dan buiten. Zonder last te hebben van het bekende droge ogen-effect van airconditioning.

De voordelen van de moderne vloerverwarmingssystemen:

  • Er zijn in principe geen radiatoren meer nodig, waardoor u meer vrije muren hebt. Dit biedt u meer flexibiliteit bij het indelen van uw kamers. Onder de ramen kan nu gewoon een kast of een bank staan!
  • De vloeren verwarmen het huis zeer gelijkmatig. Er zijn geen warme en koude ruimtes meer en daardoor is er minder tocht in huis.
  • Minder luchtstromen betekent ook: minder zwevend stof. Met name astmapatiënten halen opgelucht adem in een huis met vloerverwarming.
  • Kinderen vinden het heerlijk om te kruipen en te spelen op een warme vloer. Huisdieren trouwens ook.
  • In de steeds hetere zomers is het fijn om een koel huis te hebben, zeker als de koeling op een milieuvriendelijke manier gebeurt, zonder geraas van ventilatoren.