Onze dienstverlening en corona: KLIK HIER

Geen objecten gevonden

Eenmalige huurverlaging 2021: Komt u in aanmerking?

Publicatiedatum: 04-01-2021

In 2021 hebben huurders van corporaties met in verhouding een hoge huur en een laag inkomen recht op een eenmalige huurverlaging. Voldoet u vóór 2020 al aan de voorwaarden, dan ontvangt u de huurverlaging automatisch. Als u in aanmerking komt voor deze eenmalige huurverlaging, dan krijgt u van ons in maart 2021 bericht. U hoeft daar niets voor te doen.

Kom ik in aanmerking voor huurverlaging?

Of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van: de hoogte van uw huur, uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden. Deze gegevens ontvangen wij van de belastingdienst. De huurverlaging geldt alleen voor huurders van een sociale huurwoning bij een woningcorporatie. Voldoet u aan de voorwaarden, dan krijgt u in maart 2021 automatisch bericht van ons.

Is uw kale huurprijs (de huur zonder servicekosten) lager dan € 633,25? Dan komt u NIET in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Hieronder ziet u wat de voorwaarden zijn in verschillende situaties.

Samenstelling huishouden

Inkomen lager dan

Kale huur hoger dan

Verlaging kale huur naar

1 persoon

€23.725,-

€ 633,25

€ 633,25

1 persoon met AOW

€23.650,-

€ 633,25

€ 633,25

2 personen

€32.200,-

€ 633,25

€ 633,25

2 personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd)

€32.075,-

€ 633,25

€ 633,25

3 of meer personen

€32.200,-

€ 678,66

€ 678,66

3 of meer personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd) 

€32.075,-

€ 678,66

€ 678,66

Welke huur wordt verlaagd? 

De kale huur. Dit wordt ook wel 'netto huur' genoemd. Om huurverlaging te kunnen krijgen moet u kale huur (netto huur) boven de aftoppingsgrens liggen. Let op: het bedrag dat u maandelijks aan de verhuurder betaalt kan hoger zijn dan uw kale huur. De servicekosten die u betaalt als u in een appartement woont tellen niet mee (bijv. schoonmaak, elektra algemene ruimten, huismeester). Sommige huurders betalen ook kosten voor gas, water, licht aan hun verhuurder; die kosten tellen niet mee.

Hoe weet ik wat mijn kale huur is?

Ieder jaar krijgt u een brief over de huurverhoging. Daarin staat wat u kale huur (netto huur) is en wat u eventuele servicekosten zijn. Bij de huurverlaging gaat het om de kale huur. U kunt deze gegevens ook vinden als u inlogt op Mijn LEKSTEDEwonen.

Hoeveel wordt de huur verlaagd?

Dat hangt af van de hoogte van uw huur. De huur wordt verlaagd tot net onder de aftoppingsgrens die geldt voor uw type huishouden. De aftoppingsgrens is een begrip uit de huurtoeslag. Als uw huurprijs hoger is dan deze grens, wordt uw huurtoeslag ‘afgetopt’ ofwel verlaagd. Deze verschilt per type huishouden. Is uw huur veel hoger dan deze aftoppingsgrens, dan krijgt u een forse huurverlaging. Ligt uw huur maar een paar euro boven de aftoppingsgrens, dan gaat het om een kleine huurverlaging.

Heeft huurverlaging invloed op de huurtoeslag?

De huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, samenstelling huishouden en de hoogte van de huur. Het kan dus zijn dat u na de huurverlaging iets minder huurtoeslag krijgt. Omdat de huurverlaging gaat over het deel van de huur (boven de aftoppingsgrens) waar de huurtoeslag niets of slechts veertig procent van vergoed, gaat u er door een huurverlaging wel altijd op vooruit. U kunt een proefberekening uitvoeren op www.toeslagen.nl.

Denkt u dat u aan alle voorwaarden voldoet, maar krijgt u geen bericht van ons?

De Belastingdienst kijkt naar het inkomen dat u had in 2019. Indien uw inkomen in 2020 is gedaald, komt u mogelijk toch in aanmerking voor huurverlaging. Uw inkomen moet dan minimaal zes maanden lang lager zijn dan de geldende inkomensgrens. In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. Op onze website komt in april te staan hoe u dit kunt doen.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden