Welkom Over ons Actueel Laatste nieuws Oplevering eerste NOM-woningen Vianen

Oplevering eerste NOM-woningen Vianen

Leestijd: 4 min

Aan de Mr. M.C. van Hallstraat in Vianen zijn de bestaande woningen gerenoveerd en tot zeer energiezuinige woningen omgebouwd. Voor deze verduurzaming en hoogwaardige renovatie heeft LEKSTEDEwonen een subsidie ontvangen van de gemeente Vianen.

De eerste gerenoveerde en tot zeer energiezuinig omgebouwde woningen in Vianen zijn opgeleverd aan de nieuwe bewoners. De vier bestaande woningen aan de Mr. M.C. van Hallstraat zijn afgelopen maanden ingrijpend vernieuwd en hoogwaardig gerenoveerd. LEKSTEDEwonen heeft voor deze verduurzaming een subsidie ontvangen van de gemeente Vijfheerenlanden. Met de verduurzaming en renovatie zijn de woningen weer klaar voor de toekomst.

Zeer energiezuinig wonen

De vier jaren ’50 woningen aan de Mr. M.C. van Hallstraat in Vianen voldeden niet meer aan de huidige eisen en waren hard toe aan vernieuwing en verduurzaming. Voor LEKSTEDEwonen de mogelijkheid om de eerste Nul-Op-de Meter (NOM) woningen te realiseren en zo ervaring op te doen met het toepassen van nieuwe technieken. Uitgangspunt is dat bewoners bij goed gebruik van de woning en de installaties op hun energierekening gaan besparen: nul-op-de-meter is mogelijk. Komende jaren is deze opgave groot: de nieuwbouw wordt al gasloos uitgevoerd en het bestaande woningbezit moet verder verduurzaamd worden. Daarvoor werkt LEKSTEDEwonen samen met de gemeente. De gemeente werkt aan een visie op de energietransitie voor de komende jaren.

Samenwerking loont

De plannen voor verduurzaming van deze woningen bestaan al enige tijd. Nadat de 70 nieuwe woningen in ‘De poorten van Oranje’ waren opgeleverd, is de planvorming met de bewoners, bouwbedrijf Plegt-Vos en installateurs gestart. De gebruikte nieuwe technieken kosten wat meer tijd in alle voorbereidingen. Ook de samenwerking met de gemeente Vijfheerenlanden is daarbij van belang geweest. De gemeente ziet graag een voorbeeld van ombouw van een bestaande woning om daarmee inwoners te informeren over de aanpak van koop- en huurwoningen om zichtbaar te maken wat er mogelijk is en het allemaal betekent.
Wethouder Verweij: “De gemeente Vijfheerenlanden heeft een grote verduurzamingsopgave. Vooral bij bestaande koop- en huurwoningen moet er veel gebeuren om de klimaat- en energiedoelstellingen te kunnen realiseren. Daarom is het belangrijk dat inwoners nu kunnen zien wat het betekent. We zijn blij dat we op deze wijze met LEKSTEDEwonen kunnen samenwerken. De komende maanden gaat de gemeente één woning als voorbeeldwoning gebruiken en inrichten voor bezichtiging door inwoners van de gemeente.”
Directeur-bestuurder De Groot: “Voor LEKSTEDEwonen is het een experiment om op deze wijze duurzame energiebronnen en energiebesparende maatregelen toe te passen bij bestaande woningen. Wat zijn de technische en praktische mogelijkheden, de werking van installaties, de investeringen en besparingen? En vooral, wat zijn de ervaringen van de nieuwe bewoners over het gebruik, de besparing en het wooncomfort? Het komende jaar besteden we veel aandacht aan de bewonersbegeleiding en hun ervaringen met deze nieuwe wijze van wonen. Uiteraard monitoren we met de bewoners ook het energieverbruik. Aan de hand van een evaluatie kunnen we leren voor de volgende projecten”.

De eerste NOM-woningen

De woningen zijn aangepakt door bouwbedrijf Plegt-Vos en Feenstra verzorgde de technische installaties. Er is een compleet nieuwe gevel tegen de bestaande gevel gezet, waardoor de woningen uitstekend geïsoleerd zijn en een complete metamorfose hebben ondergaan. Het dak is geïsoleerd en voorzien van 23 zonnepanelen per woning. De woningen zijn nu zonder gasaansluiting uitgevoerd, worden verwarmd door middel van een innovatie warmtepomp en een zonneboiler verzorgt het warmwater. Daarnaast zijn de keuken, badkamer en toilet in de woningen vernieuwd. Bewoners kunnen met een app van Watch-E hun energieverbruik volgen en regelen. 
Op deze manier zijn de woningen klaar voor de toekomst en wordt een forse bijdrage aan het milieu en de klimaatbeheersing geleverd. Op donderdag 23 januari opent de gemeente de energiezuinige voorbeeldwoning aan de Mr. M.C. van Hallstraat 8. Iedere donderdag kunnen inwoners dan terecht voor vragen en advies over energiezuinig wonen.”