Nieuwbouw Stammershoefstraat afgerond

05 november 2018

LEKSTEDEwonen heeft het nieuwbouwproject aan de Stammershoefstraat in Vianen afgerond. Afgelopen maanden zijn de 42 appartementen, maisonnettes en eengezinswoningen opgeleverd en inmiddels hebben alle nieuwe bewoners hun intrek genomen. Een mooi moment voor wethouder Van Tilburg en directeur De Groot om twee bewoners van het eerste uur (moeder en dochter Olivier) met een huisbezoek en bos bloemen te verrassen.

Afronding nieuwbouw Stammershoefstraat

De nieuwbouw aan de Stammershoefstraat is mogelijk geworden door de samenwerking tussen LEKSTEDEwonen, de gemeente en de oorspronkelijke bewoners. De bewoners hadden een belangrijke stem in de totstandkoming van het plan en de realisatie van verschillende woningtypen voor verschillende doelgroepen (starters, doorstromers en senioren). De planvorming, procedures en sloop- en nieuwbouwtraject duurden bij elkaar ruim vijf jaar. Uiteindelijk zijn tien oorspronkelijke bewoners teruggekeerd naar een appartement, maisonnette of eengezinswoning. Onder hen moeder en dochter Olivier, die beiden al jaren aan de Stammershoefstraat wonen. Dochter Carla was ook actief in de projectcommissie bij de totstandkoming van de plannen.

Moeder en dochter Olivier
Mevrouw Olivier (84 jaar) woont bijna 60 jaar in deze straat en is tevreden dat zij nu in een fraai appartement in ‘haar straat’ woont. “Ik zag op tegen de verhuizingen, maar dankzij alle inzet en medewerking heb ik geen spijt van de terugkeer. Ik woon nu boven mijn dochter en met haar dagelijkse hulp en de ondersteuning van mijn andere dochter en de thuiszorg gaat het goed.” Dochter Carla vult aan: “Vanwege de situatie van mijn moeder was dat niet zo vanzelfsprekend. We zijn dan ook blij met deze mogelijkheid, want het geeft ons veel rust en voldoening. Zo dicht bij elkaar, moeder woont boven en de appartementen zijn ruim. Wij hebben geen moment spijt gehad van de terugkeer.”
Wethouder Van Tilburg (vorig jaar als raadslid o.a. betrokken bij de starthandeling van de bouw) is enthousiast over het eindresultaat. “Als gemeente zetten wij ons in om in samenspraak met omwonenden, bewoners en LEKSTEDEwonen de procedure goed en efficiënt te doorlopen. Als je dan binnenkijkt en bewoners spreekt, mag je concluderen dat we daar goed in zijn geslaagd. Het is dan goed om te zien dat het ook voor de dames Olivier zo positief uitpakt”.

Wijkvernieuwing Hogeland
Aan de Stammershoefstraat heeft LEKSTEDEwonen 42 nieuwe huurwoningen gebouwd, waar voorheen 42 verouderde boven- en benedenwoningen stonden. Ed de Groot: “Met deze nieuwbouw in verschillende woningtypen levert LEKSTEDEwonen een belangrijke bijdrage om buurten te vernieuwen en woningen te leveren met hedendaagse, duurzame kwaliteitseisen. Ik ben ervan overtuigd dat de bewoners hier met veel plezier kunnen wonen. Wij investeren in de wijk Hogeland op diverse locaties om de kwaliteit flink te verbeteren”.
LEKSTEDEwonen realiseerde eerder al vervangende nieuwbouw in de omgeving van de Wilhelminastraat (55 huur- en 13 koopwoningen). Afgelopen kwartaal zijn bij 68 woningen aan de Schramstraat, Van den Brinkstraat en Van Eijkstraat diverse energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Momenteel worden 69 eengezinswoningen (jaren ’50) aan de Cambierstraat, Stammershoefstraat en Van Mourikstraat ingrijpend verbouwd en verduurzaamd.

Moeder en dochter Olivier gefeliciteerd door wethouder Van Tilburg en directeur De Groot